Villrein, jakt og dyreliv
Rauland, med sin nærhet til Hardangervidda, er et turmål for både naturelskere og eventyrlystne. Om høsten møter du et landskap fylt av liv – både for de som jakter og de som utforsker.
I landskapet vandrer villreinen majestetisk over de åpne viddene, mens skogens konge, elgen, holder til i de dype skogene. Rauland har nærhet til de viktigste beiteområdene for villrein i Europa.
Les også: Slik tar du hensyn til villreinen
Villrein og jakt i Vinje
Villreinen på Hardangervidda er en av de siste store bestandene av villrein i Europa. Denne regionen har vært et viktig område for villreindrift i mange tusen år, og både jakt og fangst har vært en sentral del av kulturhistorien her.
Forvaltningen av villreinen på Hardangervidda er streng, og jakt reguleres nøye for å sikre en bærekraftig bestand.
Målet er å holde villreinbestanden på et nivå som området kan bære. Dersom bestanden blir for stor, kan det føre til overbeiting, som igjen kan skade vegetasjonen og true det sårbare økosystemet. Ved å regulere bestanden gjennom jakt, bidrar man til å opprettholde en sunn og livskraftig natur der både planter og dyr kan trives.
VIKTIG! Vær spesielt oppmerksom om du ferdes i fjellet i jaktsesongen - les mer her
Jakttider:
- Rådyr: 10. august til 23. desember
- Villrein: 20. august til 22.september
- Hjort: 1. september til 23. desember
- Elg: 25. september til 23. desember
Vinje kommune sine råd til dei som brukar utmarka om hausten er:
- Kle deg synleg, bruk gjerne friske fargar.
- Bruk grusvegane og dei merka stiane.
- Bruk dei sentrumsnære stiane/vegane, spesielt dei fyrste helgene.
- Ta kontakt med jegerane du treffer på, spør om kvar dei jaktar og kor du bør gå.
- Vis omsyn til kvarandre!
Hardangervidda er det største området i Europa hvor villreinen har plass og mulighet til å vandre fritt.
Kilde: Villrein.no
Her har du størst sjanse til å treffe på villrein
Villreinen vandrer i store flokker over Hardangervidda. Villreinen er sky, og holder avstand til mennesker og områder med mye ferdsel. Det skal mye til at du og en villreinflokk er på samme sted. Samtidig kan du være heldig å treffe på den om du ferdes i randsonen av Hardangervidda.
Skinnarbu, som ligger i nærheten av Rauland, er en inngangsport til Hardangervidda. Dette området er også kjent for å ha villreinflokker som trekker gjennom. Bitdalsområdet, som ligger i fjellene mellom Rauland og Hardangervidda, kan også være et sted du kan oppdage spor av villrein.
Området fra Falkeriset og inn mot Møsvatn gir flott utsikt over fjellet og vidda, noe som kan gjøre det mulig å oppdage flokker på avstand.
Lære mer?
- Besøk Hardangervidda Nasjonalparksenter, med sin interaktive utstilling om villrein
- Norsk Villreinsenter og Villreinrådet i Norge har samlet all informasjon om villrein på et nettsted: www.villrein.no
Skogens konge trives i Telemark
Elgen er langt fra et sjeldent syn på Rauland. I grålysningen er det faktisk stor sjanse for at du møter på den.
Faktisk er den såpass tilstedeværende at Rauland Høgfjellshotell tilbyr elgsafari i sommerhalvåret der du kan bli med på tur i områdene der elgen har mest tilhold.
I motsetning til villreinen, som foretrekker de åpne fjellområdene, holder elgen seg i skogsområder under tregrensen. Elgen er tilpasningsdyktig og liker seg best i frodige skoger med tett vegetasjon og tilgang på vann, hvor den finner rikelig med mat som kvist, blader og skudd.
Elgen er sky og holder seg vanligvis unna mennesker, men med litt flaks kan du få øye på dette imponerende dyret i sitt naturlige habitat i Rauland. Den er mest aktiv i skumringen og tidlig på morgenen, og kan ses typisk i områder rundt Øyfjell, i skogene ved Totak og i myrområder i nærheten av Raulandsfjell.
Jakttid elg: 25. september til 23. desember
Les mer: Jakttid i Vinje
Et rikt dyreliv langs Hardangervidda
Rauland som resten av Telemark, byr på et variert dyreliv fra fjell til skog og vann, enten du er på fjelltur eller utforsker de frodige dalene:
Fjellrev
Den truede fjellreven trives i høytliggende fjellområder, særlig i nærheten av Hardangervidda. Den er tilpasset et liv i kalde, tøffe forhold med sin tykke pels som beskytter den mot kulde. Fjellreven er sky og vanskelig å få øye på, men med litt flaks kan du kanskje treffe på den.
Hjort
Hjorten har blitt et stadig vanligere syn i Rauland. Den foretrekker frodige skoger og åpne kulturlandskap, og holder seg ofte i lavere områder enn villreinen. Hjorten er mest aktiv i skumringen, så det er størst sjanse for å se den tidlig om morgenen eller sent på kvelden i skogsområdene og langs beiteområder i nærheten av Rauland.
Hare
Haren er vanlig i både skog og fjellområder i Rauland. Om vinteren skifter den farge til hvit for å kamuflere seg i snøen, mens den om sommeren har en gråbrun pels. Harer er raske og sky, men hvis du er på tur i skogen, spesielt i tidlige morgentimer, kan du få øye på en hare som hopper raskt forbi.
Rovfugler
Rauland har et rikt fugleliv, og du kan ofte se rovfugler som kongeørn og fjellvåk sveve over fjellene på jakt etter bytte. Kongeørnen er spesielt imponerende med sitt majestetiske vingespenn, og den holder til i de bratte fjellsidene og over vidda. Hold utkikk etter disse rovfuglene mens du går i høyfjellsområdene.
Se høst-Rauland i 360!