mandag 27. juni, kl 15:00

Smiing av eggverktøy – veke 26

AVLYST
Startdato: 27.06.2022
Sluttdato: 03.07.2022
Påmeldingsfrist: 16. mai
Kursnummer: 2232
Lærar: Ola Svensson
 

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Les korleis du kan få 10% rabatt!

Påmelding

 

Lär och smid dina egna knivblad och andra eggverktyg! På kursen lärar du att smida både helståls och laminerade knivblad. Knivbladen härdar och anlöper du i ugn och i ässja. Efter härdning slipas bladen och de som önskar kan göra ett enkelt träskaft och en enkel knivslira i näver så att du kan resa hem med en helt färdig kniv. Efter kniv forsätter kursen med att du kan välja att smida antingen skedkniv bandkniv, stämjärn eller att tillsammans med en annan kursdeltagare smida en mindre yxa. Det blir också möjligt att prova enkelt damastsmide för de som önskar det. Det blir teori om stål och värmebehandling efterhand i kursen. Kostnad för material tillkommer och beror på hur mycket material och vilket material som deltagarna har använt.

Kursen passar för både den som är helt färsk och den som har smitt en del.

Ola Svensson er utdanna trebåtbyggar med fagbrev. Han har bachelor i folkekunst og har jobba mykje med mange ulike teknikkar og material. Han har blant anna jobba med smiing, sølvarbeid, bronsestøyping, lær, never, møbler, båtar og hus.


Mål
: Målet er at deltakarane skal utvide sin kunnskap om smiing av knivblad og eggverktøy.

Spesielle krav: Här tänker jag att det kan ju vara en tydlig målgrupp de som har gjort knivar hemma som hobby men bara använt köpta blad. Kursen ska dock passa fint för helt nybörjare men också ge utmaning till de som har smidet en del. Det kan passa för flera typer deltagare. kursdeltagaren som vill gå på sommarkurs och vara social och så komma hem med en färdig kniv. kursdeltagaren som har knivhobby och vill komma hem med ett flertal oskaftade blad att jobba med till vintern och så klart de som har smidet en del och vill ha större utmaning med yxa, värmebehandling och större laminat.

Antal timar: 42

Studiemateriell:

Kurset foregår i vår smie.

Vi har ein god del utstyr til låns, men dersom du har smiverktøy kan det vera lurt å ta det med for å unngå venting. Husk å merk alt privat verktøy med namn eller liknande.

Materielkostnader ca kr 1000,-. Betalast til kurslærar.

Ta med:

  • Vernebriller. Alle typer vernebriller går fint.
  • Skinnforkle. Skinnforkle är helt klart fint, men inget måste. Det går bra med typ bomullskläder, jeans och liknande. Ikkje klede I syntetisk material.
  • Hanskar. Det är rekommenderat med den tjockare typen sveisehandskar. Syntetiska hatskar är så klart olämpliga. De som säljs som sveisehandskar gärna den tjockare modellen är lämpliga. Typ sådana: https://www.biltema.no/no/Bygg/Arbeidsklar-og-verneutstyr/Hansker/Service-allround/Sveisehansker-2000038542
  • Øreproppar eller øreklokker. Det kan bli mykje støy i smia, ta vare på hørselen!

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.
  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform:

Undervisningen består i en blandning av demonstrationer teori och hjälp undervägs med eget arbete.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Ola Svensson, Furubakken, Vestbygdvegen 2, 2340 Løten
Tlf.: 62590760
E-post: [email protected]
Web site: www.olasvensson.net

 

Datomandag 27. juni
Tidspunktkl 15:00 - 12:00