søndag 10. juli, kl 15:00

Sveiping: Kurset er fullt – ved påmelding blir du satt på venteliste

Start dato 04.07.2022

Slutt dato 10.07.2022

Kursnummer 2223

Lærar Tine Spuur

Påmeldingsfrist: 23. mai

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Les korleis du kan få 10% rabatt!

Påmelding

Sveiping er en gammel teknikk som er brukt over hele kloden. Man bøyer et tynt stykke tre rundt en mal, syr endene sammen, setter i en bunn, og får en lett og stert boks i valgfri størrelse. Man trenger et rettvokst, fint og kvistfritt emne på ca 3mm tykkelse, og alle bøyelige treslag egner seg fint, så som furu, bjørk, selje eller einer. Boksen eller fatet egner seg fint til tørre matvarer, for eksempel matpakkeboks, oppbevaring av tekstiler, smykker eller hva som helst som ikke er vått. På kurset lager vi bokser eller fat i ulike størrelser og former, med eller uten lokk og dekor. Du lærer for eksempel om treslag og treets egenskaper, bøying av tre, høvling, falsing, fuging, tægersøm, borring, liming, plugging, saging med anlegg, enkel karveskurd og kolrosing. Det undervises både i bruk av håndverktøy, og gis tips ved eventuell bruk av maskiner.

Sveiping var en mye brukt teknikk i det førindustrielle bondesamfunnet. Sveipeteknikken er svært gammel; trolig tatt i bruk i Norden i jernalderen. Enkelte gjenstander fra Oseberghaugen var sveipet. I nordiske museer finnes en rekke gjenstander som er laget med denne teknikken: øskjer, tiner og kurver.

Tine Spuur arbeider med tradisjonelle teknikker i både tørt tre og fersk tre. Tine er fasinert av materialet tre, gleden ved å forme holdbare, vakre og ikke minst naturligt miljøvennlige bruksting og andre gjenstander. Tine har mastergrad i Tradisjonskunst med tittel «Naturvokste emner, brukt i nye gjenstander».

Mål: Lære sveipeteknikken og lage ferdige produkt.

Spesielle krav: Ingen

Antal timar 42

Innhald/dagsplan:

Mandag: Introduksjon, hva er sveiping, hva kan vi lage, eksempler. Velge emner og legge i bløt

Tirsdag: Vi sveiper! Begynn gjerne på flere prosjekter. Når emnet er sveipet finner vi emner til bunn og velger utseende for evt lokk. Sveiper gjerne lokket sammen med bunnen.

Onsdag: Sveipene fra i går må sitte minst et døgn, så vi går først videre med grovklargjøring av bunn og lokk, evt planlegging av dekor, før vi skjærer til avslutningen, limer sveipene, pusser og syr med tæger.

Torsdag: Tægersøm. Lage bunn og lokk, tilpasse og plugge.

Fredag-Søndag: Gjøre ferdig sveipene med bunn, lokk og evt dekor. Olje.

Studiemateriell:

Ta med: Blyant, kniv, sandpapir 120-180-220 korning, uteklær og støvler, klær som tåler jobbing og støv.

Ta med hvis du har: Drill (elektrisk eller hånddreven), sag, vinkel, stemjern og liten klubbe, bor 2-3-4-5mm, strekmål, skjærejern, tvinger og klemmer, former å sveipe rundt, tæger, sveipeemner, trelim, syl, hørselvern, evt maling / farge å dekorere med.

Utgifter:

Emne til sveip: 60-120 kr avhengig av størrelse

Tæger: ca 80 kr pr sveip

Emner til bunn og lokk: 40-80 kr avhengig av størrelse

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.
  • Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform:Fellesundervising og individuelle rettleiing.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Tine Spuur
Adresse: Dusterudvegen 74, 3656 Atrå
Tlf.: 40612565
E-post: [email protected]
Web site: www.tinespuur.no
Facebook: Tine er på facebook

Datosøndag 10. juli
Tidspunktkl 15:00 - 12:00