lørdag 5. august, kl 15:00

Sy klede med god passform – fullt

Kursnummer: 2317
Lærar: Helle Siggerud
Start dato: 31.07.2023
Slutt dato: 06.08.2023

Påmeldingsfrist: 19. juni

Kurset er fullt. Ved påmelding vert du sett på ei venteliste.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Les korleis du kan få 10% rabatt

Påmelding

 

Har du lyst til å sy dine egne klær, men vet ikke hvordan du skal tilpasse mønsteret til din kropp.    

Mål: Hvordan du tilpasser snittmønster for vevde stoffer, basert på egne mål og ideer. Fra ide, sømprosessen og frem til et ferdig plagg. 

Ant. timar med lærar:40

Spesielle krav: Ingen spesielle forkunnskaper kreves.  

Dette kurset passer både for nybegynnere, og de som har litt erfaring med søm av klær. 

 

Innhald/dagsplan:  

Undervisningstid. 

Kursa startar med fellesmøte kl. 1515 første dag og undervising kl. 15.30-18.30. Deretter er det undervising kl. 08.30-16.00. Verkstadane er ope utan lærar på kvelden. Det er undervising kl. 8.30-12 siste dagen. 

 

Under kurset vil vi gå igjennom: 

På dette kurset tar vi utgangspunkt i et ferdig snittmønster f.eks Burda, Simplicity (Stoff og Stil kan være vanskelig å ta utgangspunkt i og anbefales ikke) for vevde tekstiler. Det er en fordel å begynne med et enkelt plagg, som et skjørt, tunika, eller en enkel kjole. Mønsteret tilpasser vi til din kropp.

Vi syr først en lerretsmodell av mønsteret, gjør innprøving på kroppen og overfører disse tilbake på mønsteret før vi klipper i stoff.

Underveis i sømprosessen, vil du få veiledning i sømteknikker for å få et proft sydd plagg. Vi gjør også flere innpørvinger underveis og tilpasser plagget til egen kropp.

 

Studiematriell: 

Utstyrsliste til kurset: 

Et mønster som du vil tilpasse og sy etter Burda-mønstre anbefales, ev. Simplicity. Mønstre fra Stoff og Stil anbefales Ikke. De kan være krevende å bruke når vi skal målsy. Pass på at mønsteret du har valgt er egnet for vevede tekstiler/ faste stoffer – ikke stretch/jersey/strikkede stoffer. På Burdas mønstre står det listet opp hva du trenger av tekstil, og tilbehør som knapper, glidelåser etc.  

Velg stoff som passer til mønsteret du har valgt. – Det står ofte listet opp forslag. Ufórede plagg er enklere å sy enn fórede plagg. Et plagg med mange detaljer er mer krevende et ett med færre.   

Ta med stoff du vil sy plagget av, men ta gjerne med deg alternativer så har du mulighet til å ombestemme deg. Ta med fórstoff dersom du ønsker å fóre plagget ditt. Dette kan du gjøre uavhengig av om mønsteret ditt ikke har med fór. Et fór gjør at plagget sitter penere på.  Innleggsstoffer, limstoffer som vliselin til forsterkninger av belegg, linninger osv.  

Stoffene må være vasket før du kommer til kurset, så de er ferdig krympet. Da får du også en følelse av hvordan stoffet blir uten appreturen/stivelse i. 

Lerretsstoff (kan kjøpes rimelig på Ikea eller Stoff og Stil). Du kan også bruke annet stoff med lerretsbinding, du har liggende. Det kan være laken eller dynetrekk, helst ikke for tykt. Vi bruker det til å sy lerretsmodeller av. 

Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget  

Målebånd (må være mykt så det enkelt kan bøyes rundt kroppen) 

Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under. (Ikke med rutenett på eller ikke de som minner om stoff). 

Teip (gjerne den typen som man kan skrive på med blyant) 

Papirsaks 

Spiss blyant (blyantspisser, eller tynn trykkblyant) 

Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal 

Muttere, eller noe annet med litt tyngde.  ca. 6 stykker. Disse er fine å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner 

En perm med plastlommer til oppbevaring av mønsterdelene 

Knappenåler 

Sprettekniv 

Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet) 

Skredderkritt  

Stoffsaks 

Synåler. Sytråd i farger som passer til prosjektet ditt.  

Symaskin med tilbehør og manual. ​Overlockmaskin hvis du har. 

Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte) 

Arbeidsform: Det blir en kombinasjon av gruppeundervisning og individuell veiledning. Der hvor det passer vil jeg samle deltagerne for felles gjennomgang, ellers vil jeg tilpasse teori og sømteknikker underveis mens kursdeltagerne arbeider med sine individuelle prosjekter.  

 

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Helle Siggerud

E-post: [email protected]

Facebook: @hellessyskrin

Instagram: @hellessyskrin

Webside: www.hellessyskrin.no 

Helle Siggerud er bundatilvirker og driver systuen Helles Syskrin på Lørenskog. Hun har utgitt to strikkebøker, strikk og søm inspirert av norsk folklore og festdrakter. Med et hjerte som banker for kreativitet, bærekraft og håndverk er hun en engasjert kurs- og foredragsholder. 

 

Datolørdag 5. august
Tidspunktkl 15:00 - 12:00