søndag 17. juli, kl 15:00

Sy klede etter eigne mål, grunnkurs: Kurset er fullt – ved påmelding blir du satt på venteliste

Dato start: 11.07.2022

Dato slutt: 17.07.2022

Kursnr: 2217

Lærar: Veronika Glitsch

Påmeldingsfrist: 30. mai

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Les korleis du kan få 10% rabatt!
Påmelding

Har du lyst til å sy klede etter eigne ideer, men ikkje veit korleis du skal tilpasse et ferdigmønster til egne mål?

På kurset tek vi utgangspunkt i eit ferdigkjøpt snittmønster for vevde stoffer. Det er lurt å begynne med et enkelt plagg, f.eks. skjørt, tunika, enkel kjole. Mønsteret du har valgt gjer vi om slik at det passar din kropp. Du lærer korleis du endrar ferdigmønsteret slik at det passer din kropp og ser ut som du ønsker. Så syr vi lerretsmodell av mønsteret, gjer innprøving på kroppen og overfører endringane attende på mønsteret. Deretter klipper du det ferdig innretta snittmønsteret i stoff og du lærer den sømteknikken som trengs for å få til et proft sydd klesplagg. Under saumprosessen gjer vi nye innprøvingar etter eigen kropp.

Kurset er et grunnkurs innen målsøm av klær og tilpasses etter kursdeltakernes nivå. Om du ikke har erfaring med søm av klær, så er dette kurset noe for deg.

Kurset høver for deg som har planar om å ta utdanning innan saum. For eksempel Design, mønsterkonstruksjon og saum av klede på USN eller Tradisjonskunst, tekstil på USN. Les meir om utdanningane her:  https://www.usn.no/studier/finn-studier/folkemusikk-og-tradisjonskunst

Kursplan:

Mål: Hvordan tilpasse snittmønsteret for vevde stoffer etter egen ide tilpasset egne mål og sømprosessen frem til ferdig plagg.

Ant. timar med lærar 42 timar

Spesielle krav: Ingen spesielle forkunnskaper kreves, kurset passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring» innen søm av klær.

Studiemateriell:  Utstyrsliste til kurset:

Et ferdigmønster som du vil tilpasse og sy etter (Jeg anbefaler Burda. Stoff&Stil-mønstre er krevende å jobbe med når vi skal målsy, anbefales ikke). Vær oppmerksom på at snittmønsteret er tegnet for faste vevde stoffer uten stretchfibre i materialet og heller ikke for strikkede jerseystoffer etc. Velg passende stoff til snittmønsteret. Ufórede plagg er enklere å sy enn fórede plagg. Dess flere detaljer det er på plagget, dess vanskeligere. Spør gjerne lærer Veronika Svensson Glitsch om råd når du skal velge mønster hvis du er usikker på vanskeligehetsgraden for deg.

Stoff du vil sy plagget av. Det kan være lurt å ha med litt forskjellig slik at du ikke må låse deg på forhånd for hva du skal bruke. Ta også med fórstoff hvis du ønsker å fóre plagget ditt (selv om snittmønsteret ditt kanskje ikke har med fór) og vliselin (til forsterkninger av belegg, linninger osv. ikke lerretsvliselin). Det er viktig at du har vasket alle stoffene du skal bruke før du kommer til kurset. På den måten er du sikker på at stoffene er ferdig krympet og at de ikke smitter av i fargen, og du vil se hvordan stoffet arter seg uten appreturen i.

Lerretsstoff (billig på Ikea) eller noe annet stoff med lerretsbinding du har liggende og har lyst å få brukt opp (eks. laken/sengetøy). Dette bruker vi til å sy lerretsmodeller av.

Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget

Målebånd (mykt, ikke sånn hardt som det er vanskelig å bøye rundt kroppen)

Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under, NB! ikke med rutenett på og ikke de som minner om stoff )

Teip (kontorteip som man kan skrive på med blyant)

Papirsaks

Spiss blyant (husk spisser, eller tynn trykkblyant)

Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal

Store muttere, ca. 6 stykker som det er fint å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner

Perm med plastlommer er lurt å ha til oppbevaring av mønsterdelene

Knappenåler

Sprettekniv

Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet)

Skredderkritt (gjerne i pulverform med rissehjul på beholderen)

Stoffsaks

Symaskin med tilbehør og manual. ​Overlockmaskin hvis du har.

Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte)

Vi gjer merksam på:

  • Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.

Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.

Arbeidsform: Individuell undervisning og fellesundervisning etter behov.

Fellesinformasjon om kursavgift, overnatting og undervisningstid

Lærar: Veronika Glitsch Tlf.: 62590760

Adresse: Vestbygdvegen 283, 2340 Løten

E-post: [email protected]

Web site: www.veronikaglitsch.no

Syskole-blogg med Veronika Glitsch sine gratis oppskrifter innen redesign, mønsterkonstruksjon og sømteknikk:blogg.veronikaglitsch.no

Veronika Glitsch på Facebook: https://www.facebook.com/Veronika-Glitsch-116123498734250/

På denne linken ligg ei redesign-syoppskrift som Veronika har laga: https://www.cultura.no/Pengevirke/Pengevirke-nr-3—2014/Yndlingsplagg-er-bra-for-miljoet/

Her ligger to redesignoppskrifter som Veronika har laga: https://www.reflid.no/?sort=klaer

Her kan du høyre Veronika snakke på nrk P1 om redesign: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-hedmark-og-oppland/DKOP02001615/23-01-2015

Veronika Glitsch underviser ved Universitetet i Sørøst Norge:

https://www.usn.no/om-usn/kontakt-oss/ansatte/veronika-glitsch-article182116-6688.htmlSjå

Veronika Glitsch under forsker grand Prix:

https://www.youtube.com/watch?v=a6LRLmMZtaw

Hvorfor har vi overforbruk av klær?

https://www.hioa.no/Mediabiblioteket/node_52/Konferanse-og-seminarbidrag/Hvorfor-har-vi-et-overforbruk-av-klaer_Veronika-Glitsch

Datosøndag 17. juli
Tidspunktkl 15:00 - 12:00