Groupa (SE) i Årestoga

Onsdag 3.4

I november 2018 kom den legendariske svenske trioen Groupa med plata «Kind of Folk – Vol. 2 Norway». I albumserien «Kind of Folk» held trioen Groupa fram med på nytt å finne opp den nordiske folkemusikken – denne gongen med fokus på Noreg. Tradisjonelle melodiar møter nyskapande instrumentering og lekre improvisasjonar. Den nye plata følgjer opp den grammynominerte «Kind of Folk – Vol. 1 Sweden» frå 2016.

Meir om bandet:
Groupa tar avstamp i musik som spelats vid allt från bröllop till begravningar, från vallåtar och kulning till Grieg. Ofta handlar det om dansmusik som har framförts av en ensam musiker. Groupa sträcker ut låtarna, betraktar dem ur olika vinklar och i skiftande belysning. Och gör dem till sina egna – i flera fall finns bara en antydan av originalet kvar i deras version.

På sina olika sätt har alla tre medlemmarna starka band till folkmusiken från Norge. Terje Isungset (slagverk och mungiga) är född och uppvuxen i norska Geilo och har spelat folkmusik sedan barnsben. Jonas Simonson (flöjter) inspirerades tidigt av tonspråket och de långa kedjelika gangarna och springarna i den norska musiken. Mats Edén (fioler) fastnade som tonåring i Värmland för de melodier han hörde från norska spelmän och hardingfelemusiker. Senare studerade han hardingfela för Ånon Egeland och reste runt och samlade in musik från både Värmland och östra Norge.

Billettar: kr 250,-/150,-