Informasjon om smittevern

Publisert: 14.12.2021 13:12

Rauland og Vinje Kommune følger de nasjonale retningslinjene for å forebygge smitte av Covid-19.
Regjeringens nasjonale tiltak kan du lese her (pr 14.01.2022)

Vær oppmerksom på at regler og informasjon kan endres med kort varsel mtp. nasjonale og lokale råd/regler.
Hold deg oppdatert på den siste informasjonen på lenkene nedenfor:

www.helsenorge.no
www.regjeringen.no
www.vinje.kommune.no

Hva betyr det for deg som besøker Rauland?

For å begrense smitte må du og ditt reisefølge ikke reise, og besøke oss om du er:

– Er pålagt karantene, isolasjon eller andre restriksjoner knyttet COVID-19 på avreise tidspunktet.
– Er syk, har symptomer på COVID-19 eller har vært i nærkontakt med personer som har hatt/har, fått påvist Covid-19.

NASJONALE TILTAK SOM GJELDER NÅ:
– Du må bruke munnbind der det ikke er mulig å holde minst en meters avstand (f.eks. butikker, serveringssteder og i busser).
– Alle anbefales å holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
– Munnbindpåbudet gjelder ikke mens man sitter ved et bord på serveringssted (gjeldende) eller inntar mat eller drikke sittende.
– Alle gjester anbefales å registrere sitt besøk på restauranter, serveringssteder.
– Skjenkestopp fra klokken 23.00 på steder med skjenkebevilling, og man må senest klokken 23.30 slutte å drikke alkohol på skjenkestedet. Sjenking vil kun skjed ved bordene.
– Du bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme/på hytta. Eksempelvis kan en husstand på 4 stk ha maks 10 gjester, dvs. i alt 14 personer. Men husk at hygienereglene fortsatt må følges og at det må holdes minst 1 meters avstand. Alle må tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har samlet sett.

KARANTENE

– Nærkontakter som er hustandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede skal i smittekarantene i 10 døgn etter siste nærkontakt.
– Disse skal så snart som mulig teste seg med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller PCR-test. Ved negativt testresultat fra slik test tatt tidligst 7 døgn etter nærkontakten kan karantenen avsluttes.
– Karanteneplikten gjelder ikke personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder.
– Karanteneplikten gjelder ikke personer som fikk oppfriskningsdose minst 1 uke før nærkontakten, og som tester seg daglig med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller annenhver dag med PCR-test i 7 døgn etter nærkontakten.
– I tillegg gjelder enkelte særskilte unntak for blant annet nøkkelpersonell i kritiske samfunnsfunksjoner.
Øvrige nærkontakter har ikke karanteneplikt, men anbefales å teste seg 3 dager etter nærkontakt, og ny test 2 dager senere (dag 5). Vær ekstra oppmerksom på symptomer i 10 dager. Ved symptomer: Bli hjemme og test deg. 

REGLER FOR INNREISE TIL NORGE FRA ANDRE LAND

Alle fra EU, EØS, Schengen og Storbritannia kan reise inn til Norge, men må registrere seg ved innreise. I tillegg må alle teste seg ved ankomst til Norge, det gjelder selv om du er fullvaksinert. Reisende fra land utenfor Europa må også registrere seg og teste seg, men kan i tillegg være omfattet av karantenekrav.

Reisende som ankommer fra et land med karanteneplikt og som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i innreisekarantene.

Det ligger en mer utfyllende artikkel om innreise her.

De under 16 år trenger ikke å registrere seg.
Det er korrekt at alle må teste seg ved ankomst, inkludert barn. Det eneste unntaket er «Barn under 16 år skal ikke testes der det er uforholdsmessig krevende å få tatt testen av barnet». Det vil si at det klare utgangspunktet er at absolutt alle, uavhengig av alder og vaksinasjonsstatus, skal testes ved ankomst til Norge.

For mer informasjon om innreise kan du lese denne nyttige karantenesjekken

 

Vær oppmerksom på at butikker og andre kan legge seg strengere enn nasjonale anbefalinger, og vi ber om at disse blir respektert.

Les mer om smittevernstiltakene hos Rauland Skisenter her.